Kategorije
General information

IZLET U SAMOBOR

Članovi Kulturne udruge Tomislav Franjić, u subotu 11. lipnja 2022. godine, posjetili su Samobor. Taj jednodnevni izlet bio je spoj kulture, povijesti, tradicije, gastronomije i druženja.

Izlet je započeo ispred Hrvatskog doma u Samoboru, a zatim su članovi Udruge, uz vodstvo profesionalnog vodiča, prošetali do glavnog gradskog trga, Trga kralja Tomislava, uživajući u ugodnom ozračju malog grada i povijesnim građevinama.

Ovih dana u Samoboru održava se i Festival ljubavne poezije „Vrazova Ljubica“, u spomen na Ljubicu (Julijanu) Cantilly znamenitu samoborsku Ljubicu i vječnu ljubav poznatog hrvatskog pjesnika-ilirca Stanka Vraza. Od 1990. godine tijekom lipnja, Samobor postaje grad pjesnika, a članovi udruge su u spomen na tu veliku ljubav obišli grob Ljubice Cantilly, koji se nalazi uz župnu crkvu svete Anastazije.

Svoju šetnju Samoborom nastavili su uz potok Gradnu do podnožja ruševina Staroga grada Samobora, koji bdije nad gradom u nizini. Srednjovjekovna utvrda izgrađena još u 13. stoljeću i sad je tek spomenik slavnoj prošlosti i plemićima koji su bili njegovi gospodari.

Edukativnu notu izletu dao je posjet Samoborskom muzeju koji je osnovan 23. lipnja 1949. godine u nekadašnjoj obiteljskoj kući Ferde Livadića, poznatog hrvatskog skladatelja, samoborskog gradonačelnika i suca, velikog preporoditelja i svestranog čovjeka 19. stoljeća. Muzej je u 19. stoljeću bio glavno okupljalište kulturnih velikana toga doba, a u njemu je nastala i hrvatska domoljubna pjesma „Još Hrvatska ni propala“. Danas je u muzeju izložena geološko-arheološka, povijesna, umjetnička, kulturno-povijesna te etnografska zbirka.

Članovi udruge nastavili su svoje druženje u samom srcu Samoborskog gorja, u Slavagori, uživajući u gastronomskoj ponudi lokalnog seoskog imanja, uz predivan pogled na brežuljkasti krajolik i stari Okić grad.

Naravno, nijedan posjet Samoboru ne može proći bez poznatih samoborskih kremšnita, koje od 2021. godine imaju status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Po dolasku u Kalinovac, članovi Udruge nastavili su svoje druženje u prostorijama Udruge uz pjesmu i priče o prekrasno provedenom danu.

 

Molimo, slijedite i lajkajte nas: